čisté prokvašení omezující působení nežádoucích kvasinek a
bakterií
vyšší výtěžnost alkoholu, nízká pěnivost kvasu
uchování přirozených aromatických složek ovoce po destilaci
spolehlivé kvašení ve velkém rozmezí teplot
Speciálně vybraný sušený kmen kvasinek určený na výrobu ovocných
kvasů. Přídavkem dostatečného množství speciálně vybraného kmenu
čistých kvasinek se potlačí vývoj řady nežádoucích pochodů v kvasu,
které mají negativní vliv na kvalitu výsledné pálenky. Přidáním
kvasinek dochází k lepšímu prokvašení kvasu – bezezbytkové
zpracování ovocných cukrů. Kvasinky takto napomáhají spolehlivému
kvašení ovocného kvasu ve velkém rozmezí teplot 9–28°C. Doporučené
dávkování je 20 g na 200 litrů kvasu. Při méně příznivých
podmínkách (málo rozmělněný kvas, nízká tekutost) je dávkování zhruba
dvojnásobné. Kvasinky se rozpouští v 10-násobném množství vody a
ovocné šťávy teplé 20–35°C. Po zhruba 20 až 30 minutách a po
důkladném promíchání je možné kvasinky přidat do nádoby s čerstvě
připraveným kvasem a opět promísit s do celého objemu (případně
přimíchávat v průběhu plnění nádoby kvasem). Kvasinky namočené pouze
ve vodě je třeba spotřebovat do hodiny, jinak ztratí nedostatkem živin
aktivitu. Ideální teplota ovoce při přípravě kvasu je 18–20°C.